Παρασκευή, 18 Ιουνίου, στις 23:05 μ.μ.
από το ΡΙΚ1 και το Δορυφορικό Πρόγραμμα με θέμα
«Σκοτεινή Ύλη»
Η εκπομπή θα μεταδίδεται μέσω live streaming από τη σελίδα του ΡΙΚ
Η εκπομπή θα προβληθεί σε επανάληψη την Κυριακή, 20 Ιουνίου στις 15:00 μ.μ. από το ΡΙΚ 1, και τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου στις 18:30 μ.μ. από το ΡΙΚ 2
Χορηγός της εκπομπής η φαρμακοβιομηχανία Medochemie
The Cyprus Institute (CyI) and the Cyprus Broadcasting Corporation (CyBC) have launched a TV series of discussions on issues that concern the scientific community and society at large. The TV show “Science and Society” («Επιστήμη και Κοινωνία») is conducted in Greek, aimed for the general public. Distinguished academics analyse current issues through selected presentations and research findings, while giving comprehensive answers to important questions, in simple and understandable language. The discussions are moderated by Professor Costas N. Papanicolas and Natasa Kafkalia.
-------------------------------------------------
Το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το ΡΙΚ παρουσιάζουν την τηλεοπτική εκπομπή «Επιστήμη και Κοινωνία». Στόχος η ανάλυση καίριων και επίκαιρων ζητημάτων μέσα από επιστημονική προσέγγιση, έρευνες, συμπεράσματα και εισηγήσεις. Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την ελληνόφωνη διασπορά, θα επιχειρούν κάθε φορά να δώσουν εμπεριστατωμένες απαντήσεις με απλή και κατανοητή γλώσσα. Την εκπομπή συντονίζει ο καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας και παρουσιάζει η Νατάσα Καυκαλιά.
-------------------------------------------------
- Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου «Εμβόλια και Εμβολιασμοί»
- Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου «Κλιματική Αλλαγή: Αποφυγή μη ανατρέψιμων καταστάσεων» (μέρος Α')
- Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου «Κλιματική Αλλαγή: Αποφυγή μη ανατρέψιμων καταστάσεων» (μέρος Β')
- Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου «Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα Δίκτυα 5G: Ευκαιρίες και Ανησυχίες»
- Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου «Βραβεία Νόμπελ Χημείας και Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις» (μέρος Α')
- Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου «Βραβεία Νόμπελ Χημείας και Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις» (μέρος Β')
- Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου «Διαπλανητικά Ταξίδια»
- Παρασκευή, 12 Μαρτίου «Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα στη Μετά-COVID Εποχή: Ε.Ε., Κύπρος, Ελλάδα»
- Παρασκευή, 26 Μαρτίου «Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα στη Μετά-COVID Εποχή: Η Παγκόσμια Οικονομία»
- Παρασκευή, 9 Απριλίου «Η Πρόκληση της Αποθήκευσης Ενέργειας» (μέρος Α')
- Παρασκευή, 23 Απριλίου «Η Πρόκληση της Αποθήκευσης Ενέργειας» (μέρος Β')
- Παρασκευή, 7 Μαΐου «Συνειδητότητα»
- Παρασκευή, 4 Ιουνίου «Έρευνα και Καινοτομία»
- Παρασκευή, 18 Ιουνίου «Σκοτεινή Ύλη»
Παρακολουθείστε μέσω του ΡΙΚ εδώ προηγούμενες εκπομπές. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τα επεισόδια στα ελληνικά με ελληνικούς υπότιτλους από το playlist του καναλιού YouTube του Ινστιτούτου Κύπρου «Τηλεοπτική Εκπομπή Επιστήμη και Κοινωνία» εδώ και στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους εδώ. Επιπρόσθετα, μπορείτε να βρείτε το πιο πρόσφατο επεισόδιο της εκπομπής στην σελίδα μας στο Facebook «Επιστήμη και Κοινωνία», το οποίο αναρτάται κάθε επόμενη Τρίτη από κάθε προβολή της εκπομπής.
-----------------------------------------------
Δέκατη τέταρτη Εκπομπή (Παρασκευή, 18 Ιουνίου): «Σκοτεινή Ύλη»
Ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του προηγουμένου αιώνα, επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπήρχε μια μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ διάφορων αστρονομικών παρατηρήσεων και της θεωρίας για τη βαρύτητα, αφού οι υπολογισμοί έδειχναν την συνεισφορά τεράστιων ποσοτήτων μάζας στο σύμπαν, οι οποίες δεν εντοπίζονται με τα παραδοσιακά παρατηρησιακά εργαλεία. Αυτό σήμαινε είτε ότι η θεωρία για τη βαρύτητα είναι ατελής (γεγονός όμως για το οποίο υπάρχουν πολλά αντίθετα επιχειρήματα), είτε ότι υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα μάζας στο συμπάν που δεν μπορούμε να «δούμε», και που μάλιστα συνεισφέρει κατά μεγάλο ποσοστό στη συνολική μάζα του σύμπαντος. Η «σκοτεινή ύλη» όπως ονομάστηκε αυτή η μορφή ύλης, δε μπορεί να παρατηρηθεί απευθείας από τηλεσκόπια, δεν εκπέμπει ούτε απορροφά φως ή άλλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, και η ταυτοποίηση της αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά, αν όχι το κορυφαίο πρόβλημα, της σύγχρονης φυσικής.
Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή θα είναι η Κωνσταντία Αλεξάνδρου, θεωρητική φυσικός, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ινστιτούτο Κύπρου, όπου είναι Διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογισμικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, και ο Κανάρης Τσίγκανος, Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Την εκπομπή συντονίζει επιστημονικά ο ακαδημαϊκός Κώστας Ν. Παπανικόλας.
Το κοινό ενθαρρύνεται να αποστέλλει τις δικές του ερωτήσεις και σχόλια αναφορικά με το θέμα της εκπομπής στην ηλεκτρονική διεύθυνσή epistimi&This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή στη σελίδα στο Facebook @EpistimiKaiKoinonia. Τα σχόλια και ερωτήσεις του κοινού θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του διαλόγου και θα καθορίσουν τη συζήτηση στην εκπομπή.
Additional Info
- Date: Παρασκευή, 18 Ιουνίου, στις 23:05 το βράδυ από το ΡΙΚ1
- Speaker: Το θέμα: «Σκοτεινή Ύλη»