Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, στις 23:05 μ.μ.
από το ΡΙΚ1 και το Δορυφορικό Πρόγραμμα με θέμα
«Βραβεία Νόμπελ Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις»
Η εκπομπή θα μεταδίδεται μέσω live streaming από τη σελίδα του ΡΙΚ
Η εκπομπή θα προβληθεί σε επανάληψη την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου στις 14:15 μ.μ. από το ΡΙΚ 1,
και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου στις 18:30 μ.μ. από το ΡΙΚ 2
Χορηγός της εκπομπής η φαρμακοβιομηχανία Medochemie
The Cyprus Institute (CyI) and the Cyprus Broadcasting Corporation (CyBC) have launched a TV series of discussions on issues that concern the scientific community and society at large. The TV show “Science and Society” («Επιστήμη και Κοινωνία») is conducted in Greek, aimed for the general public. Distinguished academics analyse current issues through selected presentations and research findings, while giving comprehensive answers to important questions, in simple and understandable language. The discussions are moderated by Professor Costas N. Papanicolas and Natasa Kafkalia.
-------------------------------------------------
Το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το ΡΙΚ παρουσιάζουν την τηλεοπτική εκπομπή «Επιστήμη και Κοινωνία». Στόχος η ανάλυση καίριων και επίκαιρων ζητημάτων, μέσα από επιστημονική προσέγγιση, έρευνες, συμπεράσματα και εισηγήσεις. Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την ελληνόφωνη διασπορά, θα επιχειρούν κάθε φορά να δώσουν εμπεριστατωμένες απαντήσεις με απλή και κατανοητή γλώσσα. Την εκπομπή συντονίζει ο καθηγητής, Κώστας Ν. Παπανικόλας, ενώ το ρόλο της παρουσιάστριας αναλαμβάνει η Νατάσα Καυκαλιά.
-------------------------------------------------
- Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου «Εμβόλια και Εμβολιασμοί»
- Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου «Κλιματική Αλλαγή: Αποφυγή μη ανατρέψιμων καταστάσεων» (μέρος Α')
- Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου «Κλιματική Αλλαγή: Αποφυγή μη ανατρέψιμων καταστάσεων» (μέρος Β')
- Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου «Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα Δίκτυα 5G: Ευκαιρίες και Ανησυχίες»
- Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου «Βραβεία Νόμπελ Χημείας και Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις» (μέρος Α')
- Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου «Βραβεία Νόμπελ Χημείας και Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις» (μέρος Β')
- Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου «Διαπλανητικά Ταξίδια»
Παρακολουθείστε μέσω του ΡΙΚ εδώ προηγούμενες εκπομπές. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τα επεισόδια από το playlist του καναλιού YouTube του Ινστιτούτου Κύπρου «Τηλεοπτική Εκπομπή Επιστήμη και Κοινωνία» εδώ. Επιπρόσθετα, μπορείτε να βρείτε το πιο πρόσφατο επεισόδιο της εκπομπής στην σελίδα μας στο Facebook «Επιστήμη και Κοινωνία», το οποίο αναρτάται κάθε επόμενη Τρίτη από κάθε προβολή της εκπομπής.
-----------------------------------------------
Έκτη Εκπομπή (Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου): «Βραβεία Νόμπελ Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις»
Η έκτη εκπομπή αποτελεί θεματικά συνέχεια της πέμπτης, και θα εστιάσει αυτή τη φορά στις επιστημονικές ανακαλύψεις που αναδεικνύει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το 2020 και τις αναμενόμενες επιπτώσεις του.
Το Νόμπελ Φυσικής 2020 τιμά τρεις πρωτοπόρους της έρευνας για τις «μαύρες τρύπες»: τον Βρετανό Roger Penrose, τον Γερμανό Reinhard Genzel και την Αμερικανίδα Andrea Ghenz. Ο Penrose απέδειξε πως ο σχηματισμός μιας μαύρης τρύπας είναι απόρροια της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Einstein, ενώ οι Genzel και Ghenz για την ανακάλυψη ενός συμπαγούς υπερμεγέθους αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας - πρόκειται για μια μαύρη τρύπα.
Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή θα είναι ο Ανδρέας Ευσταθίου, Αστροφυσικός και Αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Θεοχάρης Αποστολάτος, Θεωρητικός Αστροφυσικός Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ο Κώστας Κόκκοτας, Θεωρητικής Αστροφυσικής στο Eberhard Karls University of Tuebingen (Γερμανία).
-----------------------------------------------
Έβδομη Εκπομπή (Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου): «Διαπλανητικά Ταξίδια»
Η έβδομη εκπομπή της σειράς θα αφορά τα διαπλανητικά ταξίδια και την προσπάθεια της ανθρωπότητας να εξερευνήσει και ίσως αποικήσει άλλους πλανήτες. Τα τελευταία χρόνια, ο προγραμματισμός για επανδρωμένες πτήσεις προς τον πλανήτη Άρη έχει εντατικοποιηθεί. Καίρια ερωτήματα σχετικά με πιθανά χρονοδιαγράμματα των σχεδιαζόμενων αποστολών, οι τεχνολογικές προκλήσεις και κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν, όπως και τα οφέλη που θα προκύψουν, θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης.
Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή θα είναι ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, διακεκριμένος διαστημικός επιστήμονας με ηγετική συμμετοχή σε διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ (της NASA), αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ο Ιωάννης Δαγκλής, Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. Στο στούντιο μαζί μας και ο κ. Γιώργος Δανός, ιδρυτής και Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (Cyprus Space Exploration Organisation – CSEO).
Additional Info
- Date: Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, στις 23:05 το βράδυ από το ΡΙΚ1
- Speaker: Το θέμα: «Βραβεία Νόμπελ Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις»